Euroauto

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O AMORTIZERIMA

Sve-sto-treba-da-znate-o-amortizerima

Sve stari. Čak i vaši amortizeri.

A kada se to desi, upravljanje, zaustavljanje i stabilnost vozila mogu dramatično uticati na bezbednost u vožnji.

Pitajte bilo kog vozača kada je poslednji put promenio amortizere, verovatno neće moći da se seti. To verovatno znači da su na vozilu još uvek amortizeri iz prve ugradnje.

Obzirom da se amortizeri troše postepeno, i da su za razliku od guma ”skriveni” ispod vozila – većina vozača ne uočava njihovu istrošenost i uticaj na gubitak upravljanja i rukovanja, performanse kočenja i efikasnost prigušivanja. Ali, kada bi uporedili ove ključne faktore posle ugradnje novih amortizera, sigurno bi bili iznenađeni razlikom.

Uobičajeni znaci istrošenosti amortizera

Eksperti u ovoj oblasti preporučuju zamenu amortizera na pređenih 80.000km, kako bi se poboljšali vožnja i upravljanje. Naravno, amortizeri se mogu istrošiti nakon 50.000, 60.000 ili 70.000km takođe – ne postoji orijentir koji može obuhvatiti sve uslove vožnje (rupe na putu, veliki teret, udarce na putu) i stilove vožnje (agresivni, brza vožnja može ubrzati istrošenost komponenti ispod vozila).

Kako bi se utvrdila istrošenost amortizera, osim preporuke od 80.000km i načina vožnje, treba uraditi sledeće:

Test tokom vožnje. Da li je upravljanje precizno i sa odzivom? Kada udarite u ispupčenje, da li se volan sam okreće? Da li se u šasiji javlja čudan zvuk? Da li vozilo ponire prednjim delom ili poskakuje prilikom brzog zaustavljanja kod 40 do 50km/h? Da li volan ostaje na pravcu prilikom skretanja? Kod ispravnog funkcioinisanja amortizera, točkovi (i volan) se vraćaju na centar.

Kontrola guma. Bliža kontrola guma je kao detektivska forenzička analiza – stanje guma Vam može mnogo reći o tome kako se vozilom upravlja i koje povezane komponente upravljanja i vešanja nisu u dobrom stanju (gume, kočnice i elementi upravljanja i vešanja, kao što su amortizeri i delovi trapa su delovi sistema Trougla bezbednosti vozila, koji pomažu bezbednom upravljanju, zaustavljanju i stabilnosti. Kada je neki od ovih delova istrošen ili oštećen, to može da utiče na performanse ostalih delova tog sistema).

en_USEnglish