Euroauto

SAVETI ZA BEZBEDNO KOČENJE

Saveti-za-bezbedno-koncenje

Zaustavljanje, odnosno kočenje ne izgleda kao velika stvar. Samo pritisnete kočnicu? Zapravo, bezbedna vožnja i pravilno kočenje je više od toga.

Nekoliko saveta za kočenje koji Vam mogu pomoći:

  1. Nemojte konstantno pritiskati kočnicu. Naučite da posmatrate saobraćaj oko sebe. Ubrzavanje, pritiskanje kočnice, usporavanje i opet ubrzavanje troši gorivo i energiju.
  2. Kada prilazite crvenom svetlu, znaku za zaustavljanje, isl. nemojte unapred “zalepiti” kočnicu. Pripremite se da usporite, podignite nogu sa papučice za gas i nežno pritisnite kočnicu . Nemojte naglo kočiti.
  3. Obezbedite da još uvek vidite zadnje gume automobila koji je ispred Vas, kada dođete do zaustavne tačke. To će Vam ostaviti dovoljno prostora da manevrišete ukoliko je potrebno. I imaćete manje šanse da udarite u branik tog automobila ako Vas udari automobil iza.
  4. Hitno ABS kočenje – ako je Vaš automobil opremljen ABS kočnicom i treba da se hitno zaustavite, jednostavno to uradite. ABS ne zaključava prednje točkove, tako da možete upravljati vozilom do najbezbednije tačke, čak i sa nogom čvrsto na pedali
  5. Hitno kočenje bez ABS-a – ako nemate ABS kočnice, kočenje zahteva malo vežbe. Potrebno je mnogo nežnije pritiskanje kočnica i oprez da se ne zaključaju točkovi. Suštinski, treba da radite ono što ABS radi – snažno pritisnite kočnicu i brzo povećajte pritisak, ali nemojte “zabosti” kočnicu. Ako zaključate točkove, otpustite kočnicu tako da možete kontrolisati kuda automobil ide.
  6. Iako su današnje kočnice mnogo efikasnije nego u prošlosti, još uvek možete koristiti prenos brzina da usporite vozilo. Ova tehnika je dobra za strme nizbrdice i za vučenje tereta. Ubacite u nižu brzinu da biste pomogli motoru i sprečili kočnice od pregrevanja.
  7. Kada skrećete, pritisnite kočnicu kako biste usporili pre nego što uđete u skretanje. Kako ulazite u krivinu, počnite lagano da otpuštate kočnicu i da blago ubrzavate.

Termini koje teba znati u vezi kočenja

– Normalno kočenje
Kočite ranije, nežno pritisnite, otpustite kočnicu kako prilazite zaustavnoj tački

– Hitno kočenje
Ne kočite tako naglo da ne bi zaključali točkove. ABS – pritiskanje pedale do kraja. Bez-ABS – kočite do oko 70%. Međutim, bolje je kočiti prejako nego preslabo u hitnom slučaju.

– Kočenje po lošem vremenu
Postupajte sa oprezom kada su na putu vlaga, led i sneg. Kočite ranije, kočite nežno. Ne kočite naglo jer može doći do proklizavanja. Budite oprezni jer u vlažnim vremenskim ulsovima koničnice mogu biti mokre, i samim tim neefikasne.

– Kočenje posle vožnje kroz vodu
Posle vožnje kroz vodu, testirajte efikanost kočnica nežnim pritiskom u uslovima kada je to bezbedno. Ako ne rade dobro, usporite i lagano pritiskajte kako bi se osušile.

– Kočenje i skretanje / menjanje pravca
Izbegavajte istovremeno kočenje i skretanje, jer neće biti ni bezbedno, ni efikasno.

– Kočenje-skretanje
Ovo je bazična tehnika za ulazak u krivinu koju treba da savladate. Kako bi prednje gume imale bolje držanje u upravljanju, zaokrenite volan u ugao i lagano pritisnite kočnicu. Automobil će se malo nagnuti napred zbog izvršenog pritiska na prednje gume.

U slučaju opasnosti, fokusirajte se na to kuda želite da Vaše vozilo ide, a NE kuda ne želite da ide. Gledajući krajnju tačku, imate veće šanse da uspešno upravljate vozilom ka bezbednosti.

en_USEnglish