Euroauto

BEZBEDNOST VOZILA NA PUTU

Bezbednost-na-putu

Napravili ste planove za predstojeći odmor – hoteli, izleti, večere. Ali, jeste li sigurni da je vaše vozilo bezbedno za vožnju?

Milioni ljudi su na putevima tokom sezone odmora, a samo mali broj njih vrši detaljnu kontrolu ključnih sistema vozila, uključujući kočnice, gume, svetla i amortizere. Tako je, amortizere. Mnogi vlasnici vozila su iznenađeni kada saznaju da je glavna uloga amortizera da štiti njihovu bezbednost kroz osobine upravljanja, zaustavljanja i stabilnosti u svim situacijama vožnje.

Amortizeri se često nazivaju komponentama ”upravljačke kontrole”, zato što taj termin jasnije opisuje njihovu pravu funkciju. Oni pomažu kontroli reakcije vašeg vozila na put, pri svim uslovima vožnje i igraju ključne uloge u održavanju vašeg vozila sigurnim, tako što upotpunjavaju performanse guma, kočnica i ostalih upravljačih komponenti.

Predstavnici automobilskih servisa preporučuju da se amortizeri detaljno pregledaju i testiraju najmanje jednom godišnje i da se istrošeni amortizeri zamene na 80.000km. Važno je držati se ovih uputstava za zamenu amortizera, zato što njegove komponente mogu izgubiti efikasnost postepeno, na skoro neprimetan način.

Razmislite o tome kako se naš vid menja tokom našeg života – možda ne primećujemo promenu iz dana u dan, ali posle godinu ili dve, ona može biti veoma značajna. Isto se dešava i sa performansama amortizera. Kako se troše, tako gubimo sposobnosti upravljanja, zaustavljanja i stabilnosti, koje nam omogućavaju da izbegavamo nesreće.

 

Razumevanje ‘Trougla bezbednosti’

Jedan način da se shvati značaj pravilnog funkcionisanja amortizera je kroz sistem vozila, poznat kao ‘Trougao bezbednosti’. Ovaj sistem povezanih komponenti donjeg dela automobila – uključujući gume, kočnice, amortizere i druge delove vešanja – je glavni činilac bezbednog upravljanja, zaustavljanja i stabilnosti. Jedan istrošeni deo u ovom sistemu može ugroziti efikasnost svih ostalih, kao što se vidi iz sledećeg uticaja istrošenih amortizera:

– mogu uticati na upravljanje, tako što smanjuju kontakt gume sa podlogom i dovode do povećanog zanošenja

– mogu uticati na zaustavljanje tako što dopuštaju ozbiljne oscilacije opruga i prekomerni prenos težine ne prednje točkove

– i mogu uticati na stabilnost tako što dopuštaju prekomerni prenos težine sa jedne na drugu stranu u krivinama.

Zamena istrošenih amortizera može takođe sprečiti prerano habanje ostalih skupih komponenti vozila. Na primer, istrošeni amortizeri mogu da ubrzaju trošenje kočionih pločica tako što omogućavaju i prekomerni prenos težine napred-nazad prilikom zaustavljanja. Takođe, oni mogu dovesti do preteranog trošenja guma i delova trapa, kao što su krajevi spona, kugle i ramena.

Ali, da ne bude zabune, razlog broj jedan za zamenu istrošenih amortizera je zaštita bezbednosti vozača i putnika.

en_USEnglish